Új hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése valósult meg a Sajó-Bódva völgyében

Megosztás

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 143 önkormányzatot érintő új hulladékgazdálkodási fejlesztési projektje több, mint 215.000 lakost, összességében közel 88.000 háztartás hulladékgazdálkodását érinti. Érintett többek között Kazincbarcika is.

A KEHOP-3.2.1-15-2017-00013 azonosító számú, „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt vissza nem térítendő támogatásának összege: 2 520 797 831 Ft. A sikeres beruházás sajtónyilvános projektzáró rendezvénye 2023. szeptember 11-én került megrendezésre.

A vegyes hulladékok begyűjtése terén beszerzésre kerültek a Társulás 22 településsel kibővített ellátási rendszeréhez szükséges vegyes hulladék gyűjtő edények, ennek részeként 12.500 db, az ellátandó ingatlanokhoz illeszkedő méretű és minőségű edény. A szelektív gyűjtés feltételeit is biztosítani szükséges a projektterületen, ezért a házhoz menő edényes gyűjtéssel nem rendelkező településeken 13.150 db új hulladékgyűjtő edény került beszerzésre, mellyel biztosítható a házhoz menő csomagolási hulladékgyűjtés az üveghulladékok kivételével. (az üveghulladékok házhoz menő gyűjtési formája zsákos gyűjtés). A hulladékgyűjtési feladatok hatékony ellátására 11 db új hulladékgyűjtő jármű, a kiegészítő szállítási feladatok ellátására 3 db kompakt platós jármű beszerzése valósult meg.

A hulladékkezelési feladatok hatékony ellátását egy új targonca, mechanikai előkezelő, rakodógép, és a lerakó műveléséhez szükséges dózer beszerzése egészítette ki. A Sajókaza Hulladékkezelő Centrum hatékony működtetése érdekében két gázolajkút beszerzésére és telepítésére is sor került, továbbá egy bálatároló szín kiépítése, a közszolgáltatási feladatokat ellátó teljes üzemeltetői személyzetet kiszolgáló irodaépület és szociális épület kapacitásainak kibővítése és kiegészítő munkaként a szükséges parkolók kialakítása is a projekt elemét alkotta.

A projekt megvalósításával az elkülönítetten gyűjtött hulladékot tekintve várható volt a papír, műanyag hulladékok begyűjtött mennyiségének növekedése, ezen belül is elsősorban a csomagolási hulladékok szerepe kiemelt. Közös munkánk eredményes megvalósításával a jelen és a jövő generáció számára egyaránt biztosíthatjuk, hogy egészséges és fenntartható környezetben élhessünk – írta Szitka Péter, társulási elnök.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek